Gode råd
Efter tandfjernelse / operation i mundhulen
Efter tandfjernelse vil du have fået information om hvordan du skal forholde dig, men her er lidt ekstra råd hvis du bliver i tvivl om noget:
Hvordan heler såret i munden?: Et sår i mundhulen efter en tandfjernelse er typisk en fordybning i knoglen. I denne danner der sig efter en tandfjernelse en klump blod (=koagelet). Denne klump blod er på en måde dit plaster og må ikke falde ud, da den beskytter knoglen nedenunder, så der ikke går infektion. Huden vil typisk vokse hen over såret hvor tanden blev fjernet på 6-10 dage. Sørg for at der ikke sætter sig en madrest, da den vil forstyrre sårhelingen. Du skal ikke suge i såret eller gurgle, da det kan få blodklumpen til at gå tabt.
Hvordan holder jeg rent omkring såret?: Sørg for at du får børstet tænder som du plejer to gange dagligt, men vær særlig forsigtig omkring såret, som kun skal berøres meget lidt. Undtagelsen er hvis du kan se eller mærke at der sidder en madrest. I givet fald prøver du at fiske denne op med en solotandbørste eller med en vatpind eller forsigtig med en tandstik. Man kan bruge klorhexidin mundskyllevæske når koaglet har dannet sig efter 1-2 døgn. Det vil forsinke sårhelingen lidt og er ikke altid nødvendigt, men hvis du har en dårlig smag i munden eller har svært ved at holde madresterne væk fra såret kan det være en måde at forhindre vækst af bakterier i såret.
Hvad skal jeg spise?: Lige efter en tandoperation skal du vente med at spise til bedøvelsen er forsvundet og du har fuld kontrol over læber og tunge. Samme dag anbefales at man undlader at spise varme fødeemner og drikke alkohol og ryge, da det vil stimulere blødningen. I de første par dage hvor der er et friskt sår, kan det være tilrådeligt at undgå sukker helt, da det vil skabe unødig bakterievækst. Mange tror desuden, at det er godt at spise flydende kost lige efter en operation, men dette vil flyde lige ned i såret, derfor er hverken suppe eller yoghurt en god ide. Spis hellere ting der ikke skal tygges for meget og ikke er for grynede, så de falder ned i fordybningen efter tandfjernelsen (f.eks. blødt rugbrød med pålæg, røræg, pastaretter, frikadeller).
Vil det hæve og bløde?: Det kommer an på hvor lang tid operationen tog, om der blev fjernet knogle for at få tanden ud og om der er et kar der står og siver lidt. Det er helt normalt med let hævelse, men især de første timer efter operationen kan man vha. en kølepose fra fryseren hindre at det hæver op. Læg et tyndt klæde i mellem og læg den på kinden i området hvor tanden blev fjernet i 10 min og hold så 10 min pause. Evt. gentag flere gange. Det må gerne sive lidt med blod fra såret, men ikke i timevis. Kontakt ellers tandlægen igen eller vagtlægen/ tandlægevagten. Om natten når du lægger dig til at sove kan et gammelt håndklæde på hovedpuden være en god ide, da der kan komme lidt blod om natten når man ligger i en varm seng. Sørg for at lufte godt ud inden du går i seng, så du sover et køligt sted. Hvis tandlægen har anbefalet at tage nogle Ibuprofen de først par dage er det en god ide at tage dem for at modvirke hævelsen.
Hvad gør jeg ved smerter?: Når bedøvelsen forsvinder, vil almindelig smertestillende piller være en god ide. F.eks. ibuprofen eller paracetamol i almindelige doser (obs kontakt egen læge hvis du er i tvivl om du kan tåle smertestillende). Ibuprofen kan hjælpe med at mindske hævelse og holde smerterne væk samtidig. Det er meget individuelt hvor mange smerter man får og typisk er der flere smerter, hvis der blev fjernet lidt knogle for at få tanden ud. Hold øje med smerteniveauet. Normalt vil smerterne langsom aftage henover nogle dage eller nogle uger. Hvis de ikke var så slemme i starten men senere tiltager, anbefales det at opsøge tandlægen for at få skyllet med saltvand/ klorhexidin og set om der er infektion.
indtag af sukker og syre ift din tandsundhed
Sukker (der menes især raffineret sukker) er en meget potent energikilde for bakteriel vækst. Mundhulen i sig selv er et perfekt sted for bakterier at vokse og fkolonisere, da der er varmt og fugtigt. Sukkeret i sig selv giver ikke hullerne i tænderne hvad nogen tror. Det er den bakterielle vækst i mundhulen som sukkeret forårsager der er problemet. Når sukkeret metaboliseres af bakterierne danner disse myresyre og denne syre opløser tandkrystallen og giver huller i tænderne. Tandens yderste lag (emaljen) er en meget stærk struktur, så på de flader hvor bakterievæksten er nem at holde nede med tandbørsten ser vi færre huller. Det er i mellemrummene, bagerst i tandrækken og nogle gange langs tandkødsrannen at bakterierne hæfter mere uforstyrret og giver huller.
Sørg for at holde din bakterielle vækst nede dels mekanisk med din tandbørste, tandtråd og mellemrumsbørster og tandstikker, dels ved ikke at give bakterierne for meget energirig kost. En god kost for tænderne er sukkerfattig og kulhydratfattig. Kulhydrater af alle slags kan bruges af bakterierne, men har ikke helt så stor effekt som raffineret sukker. Det gode råd: Undgå store mængder sukker og vælg alternativer til slik som har en ernæringsmæssig værdi, f.eks. frugt, nødder, popkorn.
Syreholdige fødeemner og drikkevarer er en jungle at finde rundt i. Al syre vil til en vis grad opløse tændernes overflader og ønsker man at beholde tænderne hele livet bør man minimere sit syreindtag. Men samtidig er det ernæringsmæssigt nødvendigt at indtage f.eks. c vitamin der også er en syre der findes i mange frugter. Derfor skal det balanceres. De fleste ”sjove” drikke er syreholdige i en eller anden grad, men dem der er værst for tænderne, er sodavand, som ofte indeholder fosforsyre der ikke har nogen ernæringsmæssig berettigelse. Danskvand er lidt mildere ved tænderne da det kun indeholder kulsyre (gælder ikke den med citrussmag). Man kan ikke rigtig bruge sine smagsløg til at vurdere sodavands surhedsgrad, da det sure balanceres med sødestoffer eller sukker. Derfor har man svært ved at vurdere hvor surt det egentlig er. Vin er også en forholdsvis sur drik og kan give erosionsskade på samme måde som sodavand. Det gode råd: Sluk primært tørsten i vand. Alle andre drikke skal indtages i mindre mængder og bør primært være til fest og undtagelser.